Piiblitund Pühalepa palvemajas iga kuu esimesel teisipäeval kell 18.00
Palve- ja laulutund Pühalepa palvemajas iga kuu kolmandal teisipäeval kell 18.00, peale palvetundi osaduskohv.

12.8.14

LASTELAAGER EMMASTES 6. – 7. AUGUST 2014

JEESUS
Sellesuvine lastelaager on läbi. Mõni päev on olnud mõtete kogumise aega - mis siis õigupoolest toimus?
Otsides märksõnu iseloomustamaks just tänavust laagrit, võiks nimetada: osalejate rohkus, troopiline kuumus, asukoht emmaste pastoraadi juures, abiliste, nii Soome- Rootsi, kui meie enda inimeste ind ja tublidus, ehk enam võimalusi laste vanusega arvestamiseks, täiskasvanute vestlusringid.
Õigupoolest algas laager juba teisipäeval vennaste palvemajas, kus võtsime vastu meie Soome-Rootsi abilised. Palveid on kuuldud ja abilisi on juba teist aastat. Sel aastal oli grupp veidi arvukam. Pooled täiskasvanud, pooled lapsed. Thomas ja Susanna Ahola koos laste Meija, Saara ja Amanda´ga. Perekond Ahlö – Mats, Heidi, Hannes ja Milja. Isa-poega Frederik ja Maximilian Flink. SLEFi lastetöö tegija Edny Fors. Torri Enlund ja perkond Peltola – Anja ja Jussi lastega – Viivi, Alex Lilja, Hilma.
 
Laager algas avapalvusega õpetaja Vilu juhatusel ja kohe seejärel läks tutvumiseks, tutvumismängude kaudu. Mina kahjuks mängima ei jõudnud ja tulemus oli ka kohe käes – kõigiga tuttavaks ei saanud.
 
Piiblitunnid toimusid kolmele vanusegrupile üheaegselt ja vanemate laste tunnid olid külaliste pidada. Väikeste, kuni 6 aastaste tunnid olid aga meie pühapäevakooli õpetaja Kai Kerk´i ja Triin Simsoni ette valmistatud.
 
Nagu igas lastelaagris, nõnda ka meil - oli palju laulu. Laulmisõpetaja Kristiina Harjak harjutas vanemate lastega, keda kogunes päris koori jagu. Mudilaste hoogsad laulutunnid olid koos Katrin Kõllo ja Karina Kääriga pastoraadi kabelis.
Pealelõunane aeg nõudis head füüsilist vastupidavust. Suuremate laste maastikumäng kuumas suvepäevas, ilma joogiveeta muutis mõnegi näo tõsiseks. Onu Aleksei mahamärgitud rada viis aga ujumiskohale lähemale. Kui viimane punkt oli läbitud, leitud tähtedest Vana Testamendi raamatu pealkiri nuputatud ja sellest raamatust looduslike vahenditega salm teepervele kirjutatud, hakkasime ujumiskohta otsima. selgus, et otsetee oli vahepeal suletud ja pidime pulle silmas pidades karjamaa ületama. Selgus ka, et me pullidele mingit huvi ei pakkunud. Kõige lähemal lamanud veis osutus hoopis surnuks.
Ujumine pärast sellist pikka rännakkut oli kindlasti kosutav. Soome – Rootsi abilised olid sõbralikud vetelpäästjad – turvamehed, mina siis aja limiteerija ja rääkivate boide sõbralike zestide, vähemsõbralikku, kuid arusaadavasse keelde tõlkija. Igati rammestunud seltskonnale halastasid laagrisse jäänud emad, kes maasikumängijad-ujujad autodega laagrisse tagasi sõidutasid. Mõni sitkem osaleja otsustas siiski koos korraldajatega jalgsi tagasi matkata. Ja oligi “ kondiproov“ edukalt sooritatud.
Õhtupalvele läksime kirikusse. Nõnda palju lapsi ei ole selles kirikus juba mõnda aega olnud. Tavapärase palvuse ebatavalisem osa oli draama teemal „ hea karjane“. Kirik oma +28 kraadise sisetemperatuuri ja määgivate lammastega oli meie jaoks üsnagi tõetruu pilt Palestiinast. Jeesus hea karjane ei jäta ühtegi lammast. Kui mõni karja juurest lahkubki, läheb ta talle järele,otsib, kutsub jälle karja juurde.
Esimene laagripäev lõppes mängude, väikese lõkke ja grillimisega. saabuv öö tundus kujunevat ettearvamatuks. Taevast valgustasid välgunooled ja kostus kauget kõminat. Otsisime telgikatteid ja valmistusime….aga vihmapiir, nagu hommikul selgus, jäi meist ½ kilomeetri kaugusele. Mis öösel laagris veel juhtus, seda kuulevad korraldajad ehk hiljem, mõnikord alles aastate pärast. Tundus, et oli rahulik öö.
Teisel päeval lisandusid laagri tegevustele meisterdamine ja sport. Tüdrukud meisterdasid tädi Tiia juhendamisel, poisid Torri eestvedamisel linnupesakaste valmistades ja Markoga traadist „nuputamismängu“ vormides. Selgus - meisterdamine on sedavõrd haarav, et seda jätkati veel peale lõunasöökigi, kui jalgpalli mm-ist nakatunud palliplatsile kogunesid. Kui suuremad jalgpalli mängisid, siis mudilastele toimusid omad jooksumängud ning täiskasvanudki kogunesid, et arutada väikegruppides kasvatusteemadel - mille poolest erineb kristlik kasvatus tavalisest ja perekonna rollist laste kasvatamisel.
 Laager lõppes emmaste kirikus lastejumalateenistusega, mis oli avalikult välja kuulutatud ja tõi kirikusse ka muud rahvast. Mudilased ja „10 pluss, miinus“ koor laulsid laulutundides õpitud laule. Teenis õp H-K Simson.
Peale ühispildi tegemist suunduti uuesti pastoraadi juurde, et pidada mõni kõne, süüa õhtusöök ja asuda koduteele.
 
Tänan kõiki, kes kaasa aitasid, et laager just selline sai. Ilusaid päevi, mis veel puhkamiseks jäänud ja muidugi õnnistust uuele kooliaastale (mis Soome sõpradel juba täna algas)!
L. R.